sâmbătă, 20 octombrie 2012

Încălzirea globală și munții de bani și interese care o promovează

Am citit recent ”Sfârșitul Petrolului” de Paul Roberts. SUA produce 35% dioxid de carbon din totalul produs în lume. Doar de la automobile. Deci 4% din oameni produc 35% din poluare și asta când ne referim doar la consumul automobilelor. Modul în care se obține energia electrică e o poveste și mai tragică.
Există un lanț de termocentrale americane pe cărbune care și-au amortizat costurile de producție (după 30 de ani de folosință) și care produc acum energie la jumătate de preț față de costul normal al unui kilowat provenit de exemplu de la o hidrocentrală.
Poluarea produsă astfel e imensă și China vine din urmă pe aceași culoar. Cărbunele e cel mai poluant, dar cel mai ieftin.
Lobby-ul pe care îl fac aceste companii mastodont în toată lumea la nivel politic și al organizațiilor internaționale e sufocant pentru amărâții de protestatari gen Green Peace. Între timp miliardele investite de companiile bazate pe zăcământ fosil în a prosti populația își fac efectul și noi zacem prostiți și ne tăiem încet craca de sub noi din punctul de vedere al distrugerii planetei, iar vocile politicienilor care și-ar dori să-și folosească conștiința (lucru rar oricum) sunt amuțite cu aceași bani frumoși.
Evident că trecerea la energie mai curată e costisitoare și nimeni (corporațiile și guvernele) nu vor să tulbure apele pentru că liantul codependenței dintre acestea este deocamdată imposibil de distrus.
Includ aici două documentare de la TED TALKS despre efectele încălzirii globale (există subtitrare în română):
Și ținând cont că trăim într-o lume cu plastic, e interesant să vezi cum politicile actuale fac aproximativ  nimic pentru a diminua sau recicla puhoiul de pet-uri sub care singuri ne îngropăm:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu