duminică, 7 octombrie 2012

De ce ne e greu să ne rugăm? Când trecutul și lenea noastră ne despart de Dumnezeu



De ce nu ajungem să ne rugăm? De ce pare așa greu?
Orice prietenie necesită timp și comunicare. De ce ne e ușor să fim prieteni cu lumea și nu cu Dumnezeu? Poate și pentru că nu comunicăm cu Dumnezeu. De ce nu comunicăm cu El? De ce simțim că e greu să o facem?
Mike Bickle – un om care de 35 de ani se roagă în medie 3 ore pe zi, prezintă trei motive practice care ne determină să nu ne rugăm:
(1) Nu ne rugăm pentru că avem o imagine greșită despre Dumnezeu: Cum să faci conversație și să fii relaxat în prezența cuiva despre care crezi că e nervos, iritat, irascibil, perfecționist și vânător de greșeli? Părinții și educatorii, prietenii și colegii care au fost figuri de autoritate în viața noastră ne-au produs răni. Avem tendința să proiectăm imaginea de persoană abuzivă, bătăuș sau șmecher violent și manipulativ a unora dintre figurile de autoritate din trecutul nostru asupra lui Dumnezeu.
Ce e de făcut?
Să-L rugăm pe Duhul Sfânt să ni-l descopere pe Isus și pe Dumnezeu Tatăl așa cum e El. Să lăsăm adevărata imagine a lui Dumnezeu care e Isus să corecteze imaginile greșite asupra autorității pe care trecutul nostru ni le furnizează.
Să ne aducem aminte că Dumnezeu e ca Isus. Cine l-a văzut pe Isus l-a văzut pe Tatăl. Isus e imaginea dragostei cu sacrificiu de sine pentru binele, restaurarea, și ridicarea altora. Isus afirmă valoarea noastră inestimabilă. Isus e afectiv, puternic, iubitor, drept, înțelept, în căutare iubitoare a celor ce se recunosc pierduți, morți, cu greșeli și imperfecți.
(2) Nu ne rugăm pentru că nu ne planificăm și nu blocăm un timp concret și măsurabil în programul nostru. Pentru unii planificarea timpului cu Dumnezeu sună a legalism. A planifica însă e doar înțelepciune. Nimeni nu lovește ținta dacă nu merge pe poligonul de tir. Poți să nu îți planifici acest timp în programul tău și peste 1-2-3 ani vei fi la fel de inconsecvent în rugăciune ca și până acum. Planifică-ți timpul de rugăciune și te vei ruga. Cel puțin o vei face cu mult mai mult decât atunci când lași rugăciunea la voia întâmplării.
(3)Nu ne rugăm pentru că nu știm pentru ce să ne rugăm. AMMC. Țineți minte acest acronim. A = adorare: adoră-l pe Dumnezeu pentru ce și cum e El. M= mulțumire. Mulțumește-i lui Dumnezeu pentru orice lucru pozitiv din viața ta și a altora. M = mărturisire. Mărturisește-ți orice păcate pe care le-ai săvârșit împotriva lui Dumnezeu, a ta însuți, a celor din jur. C = cerere. Cere-i lui Dumnezeu ce crezi că ai nevoie și crezi că au nevoie cei din jur. Cu cât petreci mai mult timp în A și primul M, ai senzația că al doilea M și C-ul se rezolvă de la sine.
Cere: roadele Duhului pentru tine și pentru alții, daruri spirituale pentru tine și pentru alții și înțelepciune pentru tine și pentru alții. Fă o listă cu nume și cu situații pentru care să te rogi.
Cineva spunea: multă rugăciune = multă putere, puțină rugăciune = puțină putere, lipsa rugăciunii = lipsa puterii. Mă rog să ne schimbe Domnul ordinea plăcerilor noastre. Să ne placă mai mult de El decât de orice altceva.
Mă rog să realizăm câtă putere avem la dispoziție și să ne fie Domnul așa de drag încât permanent în timpul zilei să fim atenți la prezența Sa și să petrecem mult timp intenționat la o tacla cu El.

2 comentarii: