vineri, 11 mai 2012

Dialog cu un prieten ateu: ”nimeni n-ar crede daca nu s-ar teme de iad”


Tu de ce crezi? Prietenul meu ateu cu care am corespondat la un moment dat mi-a spus ca credinta e dovada de slabiciune si e apanajul celor care”mai au nevoie de 'carja Dumnezeu`”. Mai jos e o scrisorica (electronica) pentru spargerea balonului cu prejudecati a prietenului meu ateu (poate si ale altora - cine stie?)

Draga Nelu (nume fictiv),
Chiar crezi ca nimeni nu ar crede daca nu ar fi ideea de iad si rai? Cunosc personal o gramada de oameni care nu cred de frica, ci de drag si din convingere si foarte multi cred din cauza faptului ca au experimentat ceva extrasenzorial si supranatural. Gandeste-te ca mai toti fondatorii stiintei au fost crestini si ca din pleiada de castigatori de nobel pentru stiinta (fizica, chimie, medicina) majoritatea sunt crestini sau evrei (monoteisti)... deci, hai sa nu credem ca toti cred pentru ca se tem de iad :)
Eu nu cred pentru ca ma tem de iad. Cred pentru ca l-am experimentat pe Dumnezeu in viata mea, si nu rar. Cred si pentru ca e cea mai solida si coerenta conceptie despre lume si viata care exista pentru a explica universul si existenta.
Ideea cu ”Religia e o chestie benefica pentru bunul mers al societatii” si ”Credinta e benefica pentru cei slabi de inger” nu se prea aplica castigatorilor de nobel si sutelor de profi universitari de stiinte exacte care sunt teisti. Ideile astea sunt doar prejudecati ale propagandei atee comuniste si umaniste si acum reluate de preotii neoatei gen Dawkins, Harris, Hitchens, etc.

Dumnezeu vrea sa faci distinctii. Marele Petre Tutea spunea: ”cine nu operereaza cu distinctii nu se dezvolta”. Scriptura spune: ”cercetati toate lucrurile si luati ce este bun!” 1 Tesaloniceni 5.21
Asta inseamna ca Dumnezeu te incurajeaza sa cercetezi si sa ai indoieli si sa iti folosesti ratiunea. Iisus i-a raspuns indoielilor lui Toma, aratadu-i-se. Te incurajez sa nu te lasi coplesit de ceata pe care o raspandeste religia atee.
Indoiala e buna, in schimb prejudecata e rea. Prejudecata ca toti cei care cred sunt bigoti, slabi de inger si redusi, ca religia e opium pentru popor (Lenin zicea asta), ca etc. e un praf cu care multi se imbata desi apa e rece. Prejudecatile atee sunt subtiri pentru ca nu dispun de resurse suficiente pentru a se sustine. Afirmatiile propagandei atee sunt de majoritatea orilor doar atat, propaganda.
Te provoc sa iti incepi itinerariul cu a citi niste carti bune scrise de profesori de oxford sau cambridge teisti gen C.S.Lewis ”Crestinism pur si simplu” sau de Alister MacGrath ”Dawkins: o amăgire? - Fundamentalismul ateu şi negarea divinului” sau Francis Collins, seful proiectului de cercetare a genomului uman, ”Limbajul lui Dumnezeu”. Toate astea le gasesti in romaneste. Da un google si spor la treaba.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu