miercuri, 23 iulie 2014

Legământul Legii și cel al Harului – mic ghid de utilizare!



Exod 19:5  Acum, dacă veţi asculta glasul meu, şi dacă veţi păzi legămîntul Meu, veţi fi ai Mei dintre toate popoarele, căci tot pămîntul este al Meu;
Exod 19:6  Îmi veţi fi o împărăţie de preoţi şi un neam sfînt. Acestea sînt cuvintele pe cari le vei spune copiilor lui Israel.”

Matei 5:13  Voi sînteţi sarea pămîntului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăş puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decît să fie lepădată afară, şi călcată în picioare de oameni.
Matei 5:14  Voi sînteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămînă ascunsă.
Matei 5:15  Şi oamenii n'aprind lumina ca s'o pună supt obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.
Matei 5:16  Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.

Ce e la fel?
  1. Ambele categorii de oameni care intră în legământ cu Dumnezeu devin reprezentanți (preoți) ai Lui pentru ceilați oameni.
  2. Reprezentanții (preoții) nu trăiesc pentru ei înșiși, ci pentru Cel care i-a desemnat ca și ambasadori.
  3. Eficiența reprezentării și sub vechiul legământ și sub cel nou este dată de ascultarea reprezentanților: ”dacă veți asculta”, ”dacă veți păzi”/ ”dacă sarea își pierde gustul”, ”să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor” – prin ”fapte bune”.
Ce e diferit?
  1. În legământul legii: oamenii devin ai lui Dumnezeu ”dacă” ascultă și ”dacă” păzesc. În legământul harului: noi suntem sarea pământului și lumina lumii, nu prin ascultarea noastră, ci prin Hristos.
Concluzie:
Există o diferență infinită din a-ți extrage identitatea din ce faci, sau din ce s-a făcut pentru tine!
În Vechiul Legămând facem pentru a deveni, pentru a aparține!
Deci identitatea persoanei se formează prin meritele personale!
În Noul Legământ facem pentru că suntem!
Identitatea persoanei este formată și dăruită de Dumnezeu fără vreun merit personal!
În ambele legăminte menirea noastră de reprezentanți se exprimă prin fapte concrete de ascultare. Fapte zilnice, ritmice, constante, mărunte sau excepționale care să demonstreze caracterul jertfitor al Celui care ne trimite să-L reprezentăm.
Dacă nu ne trăim menirea în Noul Legământ, suntem paradoxal, iubiți pentru că ce suntem, suntem prin har, dar devenim inutili, nefolositori, buni de nimic, buni doar de gunoi (de aruncat) pentru că nu vrem să ascultăm și să-L reprezentăm pe El, ci reprezentăm tot egoul și interesele noastre.
Aceasta este tragedia trăirii sub har: primim nemeritat har, dar ne încăpățânăm să nu învățăm stilul de viață al harului: Refuzăm să dăm harul mai departe făcând bine celor ce ne fac rău, adică celor care nu îl merită!

Haideți să facem ceea ce suntem: să fim agenți ai harului și bunătății (ai sării și luminii) între și pentru oamenii stricați (sarea) și între și pentru oamenii întunericului (lumina)!

2 comentarii:

  1. Bine punctat. E bine că ai subliniat faptele și sub noul legământ, că pledezi pentru un har scump, nu unul ieftin - după cum zicea Bonhoeffer. Sunt atâția creștini ineficienți pentru că nu ascultă, nu fac roadă și se mulțumesc cu îndreptățirea.

    RăspundețiȘtergere
  2. 'Pomul bun se cunoaste dupa roade' suntem crestini daca faptele noastre (roadele)dovedesc asta...dar sa nu ne inselam ca asta ne mantuieste 'caci prin HAR ati fost mantuiti,prin credinta.Si aceasta nu vine de la voi;ci este darul lui Dumnezeu.Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni'.Efeseni2:8-9

    RăspundețiȘtergere